Dersler

Sayısal devrelerin gözden geçirilmesi. Kombinezonsal devre tasarım temelleri: standartlar, devre zamanlamaları, PLD'ler, kodlayıcılar, kod çözücüler, çoğullayıcılar, karşılaştırıcılar, üç durumlu aletler, toplayıcılar, ALU'lar vs, tasarım örnekleri. Ardışık devre tasarım temelleri ve uygulamaları: hafıza elemanları, durum analizi, standartlar, PLD'ler, sayıcılar, kaydırmalı yazıcılar, tasarım metotları ve örnekler. Tümleşik mikro kontrol devrelerine giriş, çevre birimleri, düzeltme kavramları, gözlem. MCU aygıtlarının I/O yetenekleri, kapılar. Mikro kontrol ailesinin programlama modelleri: yazıcılar, sayıcılar, işaretleyiciler, talimatlar. Adresleme metotları: doğal, anında, direk, vs. Aritmetik lojik kuralları: ADD, SUB, AND vs.

Zorunlu

Ders içeriği, ağırlıklı olarak nesneye dayalı programlamanın temelleri, sınıf kavramının tanımı konuları üzerine yoğunlaşmıştır. Ayrıca ders kapsamında programlama dillerinin ilkeleri, basit arama ve sıralama algoritmaları ve yazılım mühendisliği konuları yer almaktadır.

Zorunlu

Sistem geliştirme ve değiştirme/iyileştirme süreçleri. Nesneye yönelik analiz ve tasarım, veri modelleme araçlarının kullanımı. Yaşam döngüsü standartlarının geliştirilmesi ve bunlara uyulması. Yaşam döngüsü fazları: isteklerin belirlenmesi, mantıksal tasarım, fiziksel tasarım, test planlaması ve performans değerlemesi. İletişim, kişisel iletişim becerileri, mülakat, sunum becerileri, grup dinamikleri. Risk ve olabilirlik analizi. Grup temelli yaklaşımlar: proje yönetimi, ortak uygulama geliştirme, kurallara ve süreçlere bağlı yol haritası takibi; nesneye yönelik tasarım; yazılım kalite ölçütleri; uygulama kategorileri; profesyonel etik ilkeleri.

Zorunlu 

Temel veritabanı sistemleri, ilişkisel model: tanım kümesi ve ilişkiler, veri bütünlüğü, ilişkisel cebir, ilişkisel hesap, SQL; veritabanı tasarımı: fonksiyonel bağımlılık, normalleştirme, varlık ilişki modeli; dosya yapıları, indeksleme, ve kargaşa yöntemleri; veri koruma, kurtarma, eş zamanlılık, güvenlik, bütünlük, görünümler, eniyileştirme; dağıtık veritabanı sistemleri, nesne yönelimli sistemler.

Zorunlu 

İletişim sistemlerine giriş. Sinyal tipleri, vektör uzayları, genelleşmiş işlevler. Doğrusal ve açısal kipleme yöntemleri, frekans bölüşümlü çoğullama. GM/SM uygulamaları, stereo TV. Örnekleme, nicemleme, PCM, DPCM, DM, TDM, darbe iletimi: Nyquist iletim kuralları. Bant-geçiren veri iletimi ve sayısal kipleme yöntemleri: ASK, PSK, FSK, QAM.

Bölüm Seçmeli

Çoklu ortam verileri gündelik hayatımızın ve modern araştırma projelerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ders kapsamında, çoklu ortam kavramlarına giriş, çoklu ortam sistemleri uygulamaları ve problemleri, çoklu ortam işaret işlemenin temelleri, metin, grafik, ses ve müzik, görüntü ve video gibi çoklu ortam veri gösterimi, işleme, bulma ve sıkıştırma ile ilgili sorunların incelenmesi konuları işlenecektir. Ders, çoklu ortam standartları ve sistemleri hakkında basit sezgisel yaklaşımlar sunacaktır.

Bölüm Seçmeli 

Bu ders sanal geliştirme ortamları ve Delphi ile hızlı geliştirme süreçleri araçları ve kavramlarıyla ilgili konuları anlatmayı amaçlar. Modern masaüstü etkileşim mecaz oluşturan etkileşimli, imleç-tabanlı, grafik tekniklerin çoğunu öğreten, pratik, uygulamalı bir derstir. Ders geliştirme arabirimi dahil olmak üzere Pascal dilinin temelleri, hata ayıklama, olay temelli programlama, veritabanı işlemleri, Borland veritabanı motoru ve veritabanı araçları gibi Delphi uygulama geliştirme ortamıyla ilgili konuları kapsar. Dersin genel amacı sunucu/istemci, veritabanı nesnelerini içeren çok katmanlı uygulama geliştirme, SQL diliyle çalışma ve hata ayıklama kavramlarını öğretmektir.

Bölüm Seçmeli 

Bu ders, konuşma sentezleme, konuşma ve ses kodlama, konuşma tanıma teknolojileri konusunda teorik ve pratik temel bilgileri içermektedir. Derste insan ses algılama, ses sıkıştırma, sıkıştırılmış uzayda işlem, anlamsal ve yarı anlamsal ses işleme, konuşmadan- metne ve metinden-konuşmaya dönüşüm, müzik işleme, ses ve çoklu-ortam bilgi akımı uygulamaları gibi temel konular anlatılacaktır. Öğrencilerin ses teknolojileri araçları ile pratik uygulamalar geliştirmelerine imkan sağlanacaktır.

Bölüm Seçmeli

Dersin amacı dağıtık veritabanları hakkında temel kavramları vermektir. Çoklu fiziksel ve mantıksal veritabanlarının kullanımı, bilgi modelleme, yatay ve dikey parçalama, dağıtık sorgu süreçleri, eşzamanlı kullanım, koşut zaman, kilitlenme ve veri koruma teknikleri, nesne yönelimli veritabanları.

Bölüm Seçmeli 

Bu internet, intranet ve extranet platformlarının web tasarım, mimari ve yönetimi konusundaki kavram ve yöntemleri tanıtmaktadır. Ders özellikle e-iş ve e-ticaret sitelerinin inşası, kurulumu yönetimi konusundaki teknik kavramlar konusuna odaklanacaktır. Bu ders temel İnternet protokolleri, web tarayıcıları, web sunucuları, HTML, XHTML, stil sayfaları, istemci tarafı programlama, sunucu tarafı programlama, veri tabanı entegrasyonu, XML ve XML standartları, web site ve içeriği tasarım ve yönetimi konularını kapsamaktadır.

Bölüm Seçmeli 

Uzman sistemler yapay zekanın bir koludur. Bu nedenle özellikle iş ve endüstri alanlarında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Uzman sistemler amaca yönelik yazılan program parçalarıdır. Dersin içeriği: Uzman sistemlerde bilgi sunumu, çıkarım yöntemleri, beklenmedik ve mutlak olmayan olayları nedenlerini elde etme, CLIPS ve uzman sistem yazılımları, öğrenme ve uzman sistemlerde alternatif yaklaşımlar ile sinir ağlarıdır.

Bölüm Seçmeli 

Ders kapsamında, bilişim sistemlerinin yönetimsel kavramları ve yönetim bilişim sistemlerinin tanıtımı sunulmaktadır. Ders konuları, YBS bileşenleri ve organizasyon yapılar, sistemlerin tasarımı ve uygulanması ve organizasyonlarda bilişim sistemlerinin öneminin anlaşılması.

Bölüm Seçmeli 

Bilgisayar ve Elektroniğin imalata etkisi, ve diğer güncel gelişmeler. Geleceğin fabrikası. Ürün, sistem ve elektronik tasarımda bilgisayarlar. Bilgisayar destekli işlem planlama, sayısal denetim, grup teknolojisi, otomatik depolama, geri kazanma ve taşıma . Bilgisayar destekli test ve gözlem, bilgisayar destekli fabrika yönetimi, esnek imalat sistemleri, robot sistemleri ve otomasyon.

Bölüm Seçmeli 

Bu ders bilgisayar, .NET teknolojilerini kullanarak, programlama ve grafik kullanıcı arayüzü (GUI) geliştirme konusundaki temel kavramları tanıtmaktadır. Öğrencilere Visual Studio .NET'in nesneye dayalı, olay sürümlü, bileşen tabanlı ve GUI ortamında problem analizi, tasarım yöntemleri, programlama yapıları ve yazılım geliştirme kavramları tanıtılacaktır. Öğrenciler bu derste, CLR (Common Language Runtime), .NET tabanlı dillerde nesneye yönelimli programlama, Windows ve web tabanlı uygulama geliştirmek için gerekli Windows ve web tabanlı bileşenleri öğreneceklerdir.

Bölüm Seçmeli 

Matlab ile programlamaya giriş. Ayrıca genel mühendislik problemlerini bilgisayar programlarını kullanarak çözme yöntemleri. Ders konuları: basit işlemler ve diziler, dosya işlemleri, 2D ve 3D grafik çizimi, doğrusal denklemlerin temelleri ve çözüm yöntemleri, karar yapıları ve döngüleri içeren Matlab programlama dili olarak sıralanabilir. Çok sayıda örnek uygulama ile öğrencilere mühendislik problemlerinin Matlab ile çözümü konusunda deneyim kazandırılır.

Bölüm Seçmeli 

Bu dersin amacı sayısal görüntü işleme teori ve uygulamalarını tanıtmaktır. Ders, bir görüntü işlem sisteminin bileşenleri ve uygulamaları, görsel algılama elemanları, örnekleme ve sayısallaştırma, görüntü iyileştirme, resim uzayları, nesne kenar belirleme ve örüntü tanıma konularını içermektedir. Görüntü işleme teknikleri, görüntü işlemede en yaygın olarak kullanılan yazılım paketi, MATLAB ile gerçekleştirilecektir.

Bölüm Seçmeli 

Bu dersin kapsamında karar verme aşamasında karşılaşılan problemlerin analizi konusu yer almaktadır. Ders konuları: Karar teorisine giriş, yapısal kararlar, karar ağaçlarının kullanımı, seçimin yapılması, bilginin değerlendirilmesi, fayda teorisi ve uygulamaları, duyarlılık analizi, kompleks kararlar ve simülasyon, zıtlaşan amaçlar ve çözüm yaklaşımları.

Bölüm Seçmeli

Bu bilgisayar grafiği konusundaki prensip ve kavramları tanıtmaktadır. Amaç öğrencilerin konunun hem teorik hem de yönlerini öğrenerek, bilimsel görselleşme, arayüz tasarımı, 2 ve 3 boyutlu veri gösterimi ve işleme konularında gerekli bilgilerle donanmalarını sağlamaktır.

Bölüm Seçmeli 

Bu ders veri anbarcılığı ve madenciliği alanındaki temel kavram, görev, yöntem ve işleme tekniklerini tanıtmaktadır. Ders özellikle veri madenciliği problemleri ve çözümleri konularına yoğunlaşacaktır. Veri madenciliği ve bilgi keşfi konusu, veri tabanları, yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, istatistik, örüntü tanıma ve veri görselleştirme gibi alanlardan alınmış bir çok algoritma ve yöntemleri kullanmaktadır. Bu ders veri tabanları perspektifinden veri madenciliği, temel kavramları ve yöntemleri konularını geniş bir tanıtımını sunmaktadır.

Zorunlu 

Bu ders, üretim konusundaki geleneksel yaklaşımlar ile en son teknolojik gelişmeler ve rekabetçi ve stratejik analizlerin birleşimi üzerine yoğunlaşmaktadır. Ders konuları: yönetimsel bilişim ve kontrol sistemleri, envanter yönetimi, veritabanlarının kullanımı, gelişmiş süreçler için sistem tasarımı, bütünleşik üretim bilişim sistemlerinin tasarlanması, fabrika bilişim sistemlerinin modellenmesi ve uygulaması.

Bölüm Seçmeli 

Dersin amacı, takım projeleri ile elektronik ticaret analizi yapmaktır. Dersin kapsamında elektronik ticaretin teknoloji alt yapısı, internet tabanlı işletme ve ekonomi örnekleri, internetin iş ve teknoloji modelleri, internette güvenlik, sosyal, kanuni ve iş ahlakı ile ilgili problemler. Üretilmek istenen proje, iş planı ve internette işlem yapılabilen bir ilk örnek şirket kurulmasıdır.

Bölüm Seçmeli

Proje araştırması, kişisel çalışma amaçlı, Bilişim Sistemleri Mühendisliği konularını kapsayan alanlarda bölüm tarafından kabul edilebilir konunun belirlenmesi ve ders başlangıç tarihinden itibaren belirlenen süre içerisinde bu konuyla ilgili ön raporu ve sunumu kapsar. Ön rapor projenin amacını ve kapsamını ifade etmelidir. Proje çalışması belirlenen kriterlere uygun bir rapor oluşturulması ile sonuçlanır.

Zorunlu 

Programın bu bölümünde yapılan çalışma proje dersinin gereklilikleri ile benzerlik gösterir. Ancak Proje ön çalışması planlama ve araştırma yöntemleri üzerinde dururken mezuniyet projesi bir danışman yönetiminde bağımsız gerçek bir Bilişim Sistemleri Mühendisliği probleminin ekonomik, sosyal aynı zamanda teknik analizi üzerine yoğunlaşır.

Zorunlu 

Zorunlu

Zorunlu

Zorunlu

Zorunlu

Zorunlu

Zorunlu

Zorunlu